0
ריח שדה

ריח שדה
בשמים מהצומח ומהחי בספרות הברכות – תרבות חומרית, היסטוריה והלכה
אברהם אופיר שמש

למן תקופת המקרא ועד לזמננו מתועד בספרות היהודית שלל בשמים. ספר זה מוקדש לדיון בשדה ההלכתי של 'ברכות הריח', שראשיתו בתקופת חז"ל, דהיינו ברכות הנאמרות על ההנאה מריחם של בשמים. מוצג כאן לראשונה מידע מקיף ועדכני הנוגע לתולדות הבשמים, זיהויים, שמותיהם בלשונות היהודים, שימושיהם ומקומם בהווי ובפולקלור היהודי. באופן ממוקד יותר, נידונות השיטות והגישות השונות לגבי הברכות שהוצעו למיני הבשמים המגוונים , החל מחכמי התלמוד וכלה בפוסקי זמננו. מחקר זה הוא רב־תחומי והוא חובק כמה תחומי ידע: בוטניקה, זואולוגיה, היסטוריה, תרבות חומרית וספרות רבנית. הנושא נבחן לאור הספרות היהודית הקדומה והמאוחרת (מקרא, חז"ל, הלכה, שו"ת, מנהג וסידורי תפילה) והמחקר המודרני.

עיקרו של הספר מוקדש לסקירה שיטתית של כ־70 מיני בשמים. המקור לרובם המוחלט של חומרי הבושם טרם ההתפתחות התעשייתית־כימית היה עולם הצומח ומיעוטם מעולם החי. בעלי הלכה במזרח ובמערב דנו בצמחים ארומטיים ובהפרשות ריחניות של בעלי חיים שגדלו בר או טופחו בחקלאות באזור מגוריהם, וגם בבשמים אקזוטיים שהגיעו אל ארצותיהם דרך נתיבי המסחר בים וביבשה ממחוזות גידולם בדרום מזרח אסיה ובערב. הממצא מצביע על קהילות שחיו באזורים דלי בשמים, למשל בארצות קרות באירופה. לעומת זאת, יהודי פרובאנס ותימן, למשל, נהנו מעושר של בשמים וריחות. אשר על כן תרבות הבשמים במקומות הללו הייתה מפותחת יותר, וגם חכמיהם בולטים בשיח ההלכתי הער על ברכותיהם של החומרים הארומאטיים. במהלך התקופות ההיסטוריות, חכמי ההלכה נדרשו גם לברר את ברכותיהם של בשמים חדשים שחדרו לאזורים שונים בעולם.

פרופ' אברהם אופיר שמש שימש כראש המחלקה למורשת ישראל באוניברסיטת אריאל בשומרון בין השנים 2017 ;2020. מחקריו משלבים ידע מתחומים שונים: ספרות רבנית, תרבות חומרית, היסטוריה ועולם הטבע. ספר זה מצטרף לשלושת ספריו שראו אור: "חומרי מרפא בספרות היהודית של ימי-הביניים והעת החדשה: פרמקולוגיה, היסטוריה והלכה" (2013), "צמחים, מאכלים ודפוסי אכילה בספרות הברכות" (2014) ו"ריח גן עדן: ריחות, בשמים וקטורת במסורת היהודית" (2017).

תוכן העניינים

מק"ט:  110-20310 ISBN:  978-965-226-489-3 שפה:  עברית מספר עמודים:  360 משקל:  900 גרם גודל:  17X25 ס"מ תאריך:   07/2021 מוציא לאור:  הוצאת אוניברסיטת בר-אילן

תוכן העניינים

פתח דבר 7

חלק א: פרקי מבוא 11

ברכות הריח בספרות היהודית: שורשים התפתחות ועיצוב 13 ; ״איזהו דבר שהנשמה נהנית ממנו״: הזיקה שבין בשמים ונפש האדם 14 ; נוסחאות הברכות על הבשמים בספרות חכמים 18 ; צמחי בושם וחלקיהם: הגדרות ומונחי יסוד 19

חלק ב: בשמים ממוצא צמחי 31

מבוא: צמחי בושם ותבלין בתרבות ובעולם הדת 31 ; צמחים ארומאטיים בספרות היהודית: 35 ; אזוביון 35 ; אזובית תרבותית 38 ; איגנית הציפורן 40 ; אירוס גרמני 45 ; אלת המסטיק 50 ; אנדרופוגון נרדי ורב־זָקָן קירח 54 ; אפרסמון 57 ; אקורוס וגלנגה 67 ; גומא הפקעים 70 ; הדס 72 ; הדרים 78 ; הל (קרדמון) 85 ; ורד 87 ; זנגביל 109 ; חבוש 113 ; חאבקה 115 ; טבק 117 ; טגטס 122 ; יסמין 123 ; יסמין ערבי 127 ; יקינטון מזרחי 129 ; כופר לבן 130 ; כרכום הגינה (זעפרן) 133 ; לבונה 137 ; לבנה הודי 147 ; ליפיה לימונית (לואיזה) 149 ; לענה שיחנית (שיבה) ולענת יהודה 150 ; מוסקטית ריחנית (אגוז מוסקט) 152 ; מור 155 ; מנתור ויזהוב הגינה 161 ; נופר צהוב ונימפאה 163 ; נענה 165 ; נרד או שיבולת נרד 169 ; נרקיס 174 ; סִגָּל ריחני 180 ; סמבוק שחור 188 ; סמלק 190 ; סנטל לבן וסנטל אדום 193 ; ענבר (בושם מהצומח) 196 ; עץ הבושם ההודי 198 ; ערער 202 ; פיגם 205 ; פלפל שחור ופלפל אנגלי 210 ; פלרגון 214 ; פנדנוס ריחני 215 ; פרונוס מחלב 217 ; ציפורן הקרניפול 219 ; קושט לבן וקושט שחור 222 ; קינמון 225 ; קינמון הקמפור 230 ; רוזמרין רפואי 231 ; ריחן הבזיל 235 ; שומר פשוט 239 ; שושן 242 ; תפוח 246

חלק ג: בשמים וחומרים ארומאטיים ממוצא אנימלי 251

מבוא: בשמים מהחי – סקירה כללית ומאפיינים 251 ; אייל המושק 255 ; בונה אירופאי 261 ; גחניים (זבד וגנטה) 264 ; דונג דבורים (שעווה) 276 ; כנימת האלון (הכרמיל) 280 ; לווייתן הראשתן 283 ; עורות בעלי חיים 288

חלק ד: מאכלים ומשקאות מתובלים או מבושמים 291

ברכות על ריחות של מאכלים ומשקאות 293 ; לחם 294 ; יין 299 ; שמן זית 303 ; קפה 306 ; פטריות 307

אחרית דבר 309
ביבליוגרפיה וקיצורים 313
מפתח 351

פרופ' אברהם אופיר שמש שימש כראש המחלקה למורשת ישראל באוניברסיטת אריאל בשומרון בין השנים 2017–2020. מחקריו משלבים ידע מתחומים שונים: ספרות רבנית, תרבות חומרית, היסטוריה ועולם הטבע. ספר זה מצטרף לשלושת ספריו שראו אור: "חומרי מרפא בספרות היהודית של ימי-הביניים והעת החדשה: פרמקולוגיה, היסטוריה והלכה" (2013), "צמחים, מאכלים ודפוסי אכילה בספרות הברכות" (2014) ו"ריח גן עדן: ריחות, בשמים וקטורת במסורת היהודית" (2017).